Laat me slapen, ik kan niet slapen

Afgelopen nacht werd ik ineens wakker. Ik heb vaak dat ik gelijk aan iets moeten denken als dat gebeurd. Dat was ook deze keer geen uitzondering. Ik moest denken aan mijn puberteit en vooral aan de muziek die ik toen luisterde. Mensen die mij uit die tijd kennen, weten waarschijnlijk dat ik een groot fan was van de muziek van Acda en de Munnik. Aan de andere kant: Diezelfde mensen weten ook dat ik toen dacht dat “mieters” Limburgse lengtemaat was. 

 De eerste twee cd’s heb ik letterlijk grijs gedraaid. Ik wist niet dat dat ook echt kon! Tijdens het huiswerk maken zette ik de cd weer even op, dag in dag uit. Nadenkend over het leven en de dingen die op die leeftijd eigenlijk zo belangrijk waren. Mijn telefoon lag naast me in mijn bed. Spotify, hoofdtelefoon en “Laat me slapen” aan. Het nummer gaat over een jonge Thomas Acda die ’s nachts in zijn bed ligt en naar de radio luistert naar het nieuws dat John Lennon is doodgeschoten. Ik ga er maar eens voor liggen. Ik twijfel of ik eerst nog even naar de w.c. ga, maar de afstand er naar toe is een mieters of vijf. Laat maar zitten. 

Het voor mij bekende introotje begint te spelen. Het gitaarrifje van Thomas Acda zet gelijk de toon. Geheel volgens verwachting zet Paul de Munnik al vrij snel de piano in. De samensmelting van de instrumenten zorgt voor een blues-achtige vibe die heel lekker klinkt. Als het duo vervolgens hun fameuze polyfonie op me loslaat gaan de haren op mijn armen overeind staan. Als John Travolta in Saturday Night Fever lig ik in mijn bed met mijn vingers te knippen. 

Toen realiseerde ik me dat ik ze nog steeds erg goed vind, ik was het alleen vergeten. De liedjes, teksten en bluesrifjes verwerkt in de toendertijd vernieuwende nederpop die ze maakten blijken stuk voor stuk tijdloos te zijn. De muziek heeft de tanden der tijd doorstaan en de teksten blijven gewoonweg relevant. Het is ook wel logisch dat ze in hun top tijd al die prijzen in de wacht hebben gesleept.  

“De zoon van God was terug op aarde, mam. 
En ‘imagine’ was zijn woord. 
Dus de wereld is een paradijs, 
En dat ie dood is heb ik, heb ik niet gehoord.” 

Ik open m’n ogen en wijs naar het plafond… Mieters! 

Bekijk de video op YouTube en geniet nog één keer mee. Laat gerust een bericht achter. 

Veld van Harmhoven

AuthorVeld van Harmhoven

Veld is me er een. Een man met voorliefde voor computers, muziek, film en voetbal. Hij hoopt de lezers van deze site in deze categorieën dan ook te infor- en enthousiasmeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *