Breaking Bad: Een must-see

29 september was het al weer drie jaar geleden dat de laatste aflevering van Breaking Bad werd uitgezonden in de Verenigde Staten. Toen ik dat hoorde vond ik het hoog tijd om de hele serie, door een combinatie van een teveel aan tijd en een gebrek aan leven, nog maar eens opnieuw te bekijken. Als je de serie nog niet hebt gezien ben je óf doof en blind, óf woon je waarschijnlijk ergens in een Poolse bunker uit 1932. Voor die 10 mensen een korte inleiding:  

Breaking Bad vertelt het verhaal van Walter H. White. Een overgekwalificeerde scheikundeleraar op een middelbare school in Albuquerque, New Mexico. Op een dag wordt hij gediagnostiseerd met uitgezaaide longkanker. Zijn wereld stort in en besluit om Crystal Meth te gaan produceren om zijn gezin na zijn dood financieel te kunnen blijven ondersteunen. Dit doet hij met de hulp van Jesse Pinkman, een oud leerling van Walter die nadat hij van school ging op het slechte pad is beland. Terwijl hij doorgaat met lesgeven, blijft hij meth koken en zo begint zijn geheime dubbelleven. Oh ja, zijn zwager is ook nog eens een D.E.A. agent. Tot zover de eerste aflevering. 

Een geniale scheikundige die een grote toekomst voor zich had en die uiteindelijk voor een baan als docent heeft gekozen. Aan het begin van de serie staat Walter voor middelmaat. Een voor zijn doen matige baan, modaal inkomen en veilige auto (Pontiac Aztek). Walter krijgt na zijn diagnose spijt van de keuzes die hij heeft gemaakt. Hij benoemt tijdens het eerste seizoen, wanneer hij zelf besluit dat hij geen chemotherapie wil ondergaan omdat de ziektekosten veel te hoog zijn, dat hij tijdens zijn leven geen grote beslissingen zelf heeft genomen. Dit is het begin van een ommekeer in zijn leven. Hij probeert op deze manier grip te krijgen over zijn leven, tot groot ongenoegen van de mensen om hem heen.  

Dit is begrijpelijk als je ziet waar hij vandaan komt. Zijn leven in de huidige vorm ontbeert hem aan respect door anderen. De studenten in zijn klas luisteren naar geen woord dat hij zegt en ook in de wasserette waar Walter een bijbaan heeft als autowasser wordt hij als een kind behandeld door zijn Roemeense baas Bogdan. Aangetast in zijn mannelijkheid zie je dat langzaamaan veranderen. De meegaande, lieve en flegmatieke Walter ontaard in slechts 5 seizoenen in een notoire druglord. 

Breaking Bad is een saga over vriendschap, bedrog, de zin en ridiculiteit van het leven en een vlieg. Het verhaal culmineert naar een grandioos einde waarin in de laatste drie afleveringen een scala aan waanzinnige gebeurtenissen plaatsvinden die je nog lang zullen heugen. Ik heb afleveringen gezien gedurende de serie waar ik soms met open mond of zelfs uitbundig juichend in mijn eentje achter de t.v. zat. Deze MOET je gezien hebben. 

Ik hoor mensen soms zeggen dat ze de serie wel eens ‘geprobeerd’ hebben, een paar afleveringen hebben gezien en er daarna mee gestopt zijn. Ik zeg: “doorkijken met je hoofd!”. Tegen het einde van het eerste seizoen begint de machine te draaien en hoop je dat de serie nooit meer eindigt.  

Veld van Harmhoven

AuthorVeld van Harmhoven

Veld is me er een. Een man met voorliefde voor computers, muziek, film en voetbal. Hij hoopt de lezers van deze site in deze categorieën dan ook te infor- en enthousiasmeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *